Mini coursing

                                   – PRIVLAČNA REKREACIJA ZA TERIERJE

Vsi vemo, kako radi se naši psi poženejo za vsem, kar se premika, pa v naravi tega ne smejo početi. Željo po lovu jim lahko odlično poteši tek za umetno vabo, ki simulira plen in beži pred psom. Vaba je narejena iz plastičnih trakov in navezana na vrvico, ki jo po tleh vleče posebna naprava, dolžina proge in hitrost gibanja pa je prilagojena posameznim psom. Ker na koncu pes »plen« vselej tudi ujame, ga to močno nagradi in spodbuja željo po ponovnih tekih na progi, zmanjšuje pa »neproduktivno« preganjanje plena v naravi.

Čeprav je bila ta aktivnost sprva namenjena hrtom, pa veseli tudi mnoge druge pse, še zlasti terierje. Pri teku za vabo lahko uživajo v »dovoljenem« preganjanju plena, ob tem pa sproščajo nakopičeno energijo in krepijo telesno pripravljenost. Po teku so zadovoljni, prijetno utrujeni in zato nekaj časa bolj umirjeni, pogosto pa tudi poslušnejši in vodljivejši.

Teke bomo začeli pripravljati v začetku junija kot neformalna ljubiteljska srečanja. Potekali bodo praviloma na vadišču Šole za družinske pse PRIDEN.SI v Ljubljani, v jutranjih urah ob koncu tedna (najraje ob sobotah) in v primernem vremenu. Vsakokrat lahko sodeluje le omejeno število psov, zato bodo potrebne vnaprejšnje prijave. Te bomo zbirali vsak teden do četrtka na e-naslovu priden.si@gmail.com po načelu »kdor se prej prijavi, prej teče«. V povratnem e-mailu boste prejeli potrdilo prijave ter dan, uro in lokacijo srečanja.

Pridite in poskusite – morda bo tek za vabo postal priljubljena sprostitev tudi za vašega terierja. Moj valižanec Kato je navdušen.

Karmen Zahariaš
PRIDEN.SI
Šola za družinske pse
041/679-578

4_image003          2_image001          3_image002

Fotografije: Jernej Lasič