Lure coursing

                                   – PREDSTAVITEV

Coursing je časovni fenomen, ki je preživel minula stoletja. Nekje v preteklosti je izgubil svoj prvotni namen, vendar se je kljub vsemu nezadržno razširil čez vso zgodovino, vse do danes. Zakaj so skozi stoletja psi in s tem tudi hrti iz preteklosti preživeli, medtem ko so se mogočne zgradbe pod težo starosti rušile v prah? To nikakor ne more biti naključje; premoč preživetja psov je fenomenalna. Nikakor ne moremo podati pravilnega odgovora na to vprašanje, saj je v odgovor vpleteno vse preveč različnih dejavnikov: hrti, njihovi lastniki, lov, tradicija, šport, …. Vsak izmed ljubiteljev hrtov mora najti svoj odgovor. Povzeto s strani Slovenskega kluba za hrte, kjer lahko preberete še več podrobnosti o coursing-u, Slovenski klub za hrte.

LURE COURSING – PRIVLAČNA REKREACIJA ZA TERIERJE

Vsi vemo, kako radi se naši psi poženejo za vsem, kar se premika, pa v naravi tega ne smejo početi. Željo po lovu jim lahko odlično poteši tek za umetno vabo, ki simulira plen in beži pred psom. Vaba je narejena iz plastičnih trakov in navezana na vrvico, ki jo po tleh vleče posebna naprava, dolžina proge in hitrost gibanja pa je prilagojena posameznim psom. Ker na koncu pes »plen« vselej tudi ujame, ga to močno nagradi in spodbuja željo po ponovnih tekih na progi, zmanjšuje pa »neproduktivno« preganjanje plena v naravi.

Čeprav je bila ta aktivnost sprva namenjena hrtom, pa veseli tudi mnoge druge pse, še zlasti terierje. Pri teku za vabo lahko uživajo v »dovoljenem« preganjanju plena, ob tem pa sproščajo nakopičeno energijo in krepijo telesno pripravljenost. Po teku so zadovoljni, prijetno utrujeni in zato nekaj časa bolj umirjeni, pogosto pa tudi poslušnejši in vodljivejši.

Vse tiste lastnike terierjev, ki bi želeli spoznati kinološko disciplino lure coursing, vabimo da kontaktirajo g. Andreja Kerpana. Gospod Kerpan je mednarodni sodnik za lure coursing in v okolici Ljubljane organizira treninge. Na FB ima aktivno skupino pod imenom Coursing Ljubljana, kjer najdete aktualne informacije o treningih. Prav tako, pa ga lahko kontaktirate po telefonu ali elektronski pošti.

Andrej Kerpan
COURSING LJUBLJANA
pankerk@gmail.com
041 628 091

4_image003          2_image001          3_image002

Fotografije: Jernej Lasič